Dorpec Kobane: Att fysiskt strida för demokratin, mot IS

Söndag 24 mars 2019 kl. 15:00–17:00

Downtown Camper by Scandic
Brunkebergstorg 9
Stockholm

En föreläsning om krig och mänsklig styrka

Dorpec Kobane är utbildad fysioterapeut på Karolinska institutet i Stockholm. När den Islamiska Staten (IS) stod på höjden av sin makt och omvärlden översköljdes av bilder på deras brutala framfart, men trots det inte gjorde någonting, då fattade Dorpec det för de allra flesta det otänkbara beslutet att lämna tryggheten och åka rakt in i kriget för att bistå med sina sjukvårdskunskaper

Dorpec kom att stanna i två år och byggde bland annat upp ett sjukhus och organiserade aktiviteter för barn vars föräldrar blivit offer för kriget. Dorpec är troligtvis den svensk som på allra närmsta håll sett konsekvenserna av IS illgärningar. Han träffade och vårdade flera kvinnor som likt fredspristagaren Nadia Murad varit fångna av IS. Han upplevde otaliga terrordåd och samtalade med tillfångatagna IS-terrorister, däribland svenska.

I boken Kobanesyndromet beskriver han sina upplevelser och berättar om sin egen bakgrund som fick honom att fatta det dramatiska beslutet. I sin föreläsning berättar han sin oerhört fängslande berättelse som handlar om både människans sårbarhet och vår oerhörda styrka och förmåga till stordåd. Han berättar om sina möten med människor under extrema förhållanden, han berättar om barnen och om krigets konsekvenser som är betydligt mer än de fysiska skadorna.

Anmäl dig till Maj Martinson Winberg på majmarwib@gmail.com eller till Peter Wallenskog på peter.wallenskog@telia.com

Peter Wallenskog modererar.

Inspelad video från evenemanget: Del 1, del 2.

Se även:
https://www.facebook.com/events/263202761248223/
https://www.adlibris.com/se/bok/kobanesyndromet-min-berattelse-fran-kriget-9789198463200