Eli Göndör: Religionskollision, Timbro 2017

Eli Göndör är religionshistoriker och anställd på Timbro. Han är en flitig deltagare i debatten om migration och integration. Boken är en genomgång av historiska och kulturella aspekter på migration. Dess bärande distinktion är mellan minoritetskultur och majoritetskultur. Människor som tillhör en majoritetskultur är vana att ha en dominansposition gentemot de minoritetsgrupper som lever ibland dem. Exempel är Sverige och sunnimuslimer från Levanten. Omvänt är människor i en minoritetskultur vana vid att anpassa sig till en omgivande majoritetskultur. Exempel är kristna grupper i Mellanöstern, shiamuslimer och kurder. Författarens genomgång av kulturkrockarna mellan de två majoritetskulturerna Sverige och Sunnimuslimer från Levanten är bokens stora behållning. Den gav mig flera nya vinklar på svenska förhållanden.

Göndörs artikel ”De kom, vi såg, vi segregerade” i Fokus 2016 kan läsas som ett sammandrag av boken.

Se också Håkan Boströms recension i UNT.

Jonas Edlund